Balatonmeer – Hongarije

Op vakantie bij het Balatonmeer

De belangrijkste trekpleister van Hongarije (naast Boedapest) is absoluut het Balatonmeer. Balaton is 77 kilometer lang en heeft een oppervlakte van 600 km². “De Hongaarse Zee” is het grootste warmwater meer van Europa.

Het smalste deel is bij Tihany, een vulkanische uitstulping. Daar is Balaton slechts 1,5 km breed, terwijl het gemiddeld dubbel zo breed is. Vanaf de haven van Szántód steekt u met de pont met auto en al over. Het Balatonmeer is een meter of vier diep, behalve bij Tihany, waar het 14 meter diep is.

De kust is 195 kilometer lang en het Balatonwater is lekker warm. In de zomer soms wel 28 graden. De zuidoever is ondiep en geschikt voor de allerjongsten. Pas na een kleine kilometer wordt het water dieper dan 1,5 meter. Echt een veilige plek voor een vakantiehuisje bij het meer.

De stranden van het Balatonmeer

De stranden bij Balaton zijn voor het grootste deel van gras. Voor de meeste betaalt u een kleine vergoeding om de faciliteiten te mogen gebruiken en de schoonmaak. Het hele seizoen, dat in April al losgaat in Balatongyörók of vonyarcvashegy, zijn er festivals, (sport) wedstrijden en marktjes.

Muzikale mensen en festivalgangers zitten goed bij het Balatonmeer. Er is veel muziek op grote en kleine podia en zelfs in de open lucht. De zomer sluit in september met wijnfeesten in pittoreske dorpen en steden als Balatongyörök, Kesthely, vonyarcvashegy en Révfulöp. Maar de maanden daarna is er ook nog genoeg activiteit te beleven.

Goed lunchen of uitgebreid dineren kan overal in restaurants, csárdas en bij kiosken met typische Hongaarse gerechten, wijn en zigeunermuziek. Dat is precies de reden dat er elk jaar meer dan één miljoen gasten van de zon bij het Balatonmeer komen genieten.

Toeristische centra in Balatongörök en Vonyarcvashegy

U vindt er drukke stranden, restaurants, disco, en winkels en een openluchttheater.

De belangrijkste plaats in de buurt is Kesthely, Heviz of Balatonfured met een gezellige boulevard, het grote park en de jachthaven, badhuizen en mogelijkheden tot sport zorgen voor een echt vakantiegevoel en is allemaal met het openbaar vervoer te doen.

Schiereiland Tihany wordt gemarkeerd door de Abdijkerk met haar twee barokke torens uit 1055. Vanaf de kerk kijkt u prachtig uit over Balaton. Het binnenmeer op Tihany is uniek. Het is beschermde natuur die 25 meter boven het Balatonmeer ligt. Ook het openluchtmuseum is de moeite waard.

Zwem- en thermaalbaden bij Balaton

Vulkanische krachten hebben vele thermische bronnen achtergelaten in Hongarije. Dat geldt ook voor het Balatonmeer. Het bekendste en beroemdste bad is het kratermeer van Hévíz. De bewezen genezende kenmerken van het opborrelende water worden al sinds de Romeinse tijd benut.

Graaf Festetics (van het Festetics kasteel in Keszthely) begon al in 1795 met de ontwikkeling van Hévíz als therapeutisch kuurbad.

Het thermale water is licht radioactief, rijk aan zwavel, gassen en mineralen. Het wordt als geneeskrachtig water geëxporteerd. De modder op de kraterbodem verlicht problemen met het bewegingsapparaat, reuma, gewrichtsziekten en rugklachten. Het water spuit van 35 meter diep op.

In de zomer is het 38 graden en in de winter komt de temperatuur niet beneden de 26 graden. Het binnenbad is modern en beschikt over horeca en douches. U kunt het kuren aanvullen met massages, elektrotherapie, sauna en solarium. Of u boekt een nieuw huis met privé zwembad.

Balaton Hoogland

Het Balatonmeer wordt omzoomd door een gordel van heuvels. Een tochtje over met wijngaarden bedekte heuvels is prachtig. Landerijen, bossen en dorpjes wisselen elkaar af.

Balaton Hoogland is het nationale park aan de noordkant van Balaton. Hoogtepunten zijn de basaltrotsen van Hegyestü, het Szigliget kasteel en het Buffelreservaat.

Rondom het Balatonmeer heerst een fantastisch klimaat. Gecombineerd met warm, ondiep water gaat u lekker zwemmen en zonnebaden. Zeilen, surfen en roeien zijn populair op het Balatonmeer. Een tocht over Balaton is relaxed en door de vergezichten zeker de moeite waard zeker met de overtochten tussen allerlei dorpen en steden.

Het weer

Op vakantie wil je graag weten wat voor weer het is. Hongarije heeft een gematigd landklimaat. Dit betekent een kort voorjaar en herfst (met 20 – 25 graden) en een lange, warme en droge zomer (half mei – eind september) met veel zon.

Van half april tot en met oktober is het in Hongarije bijzonder aangenaam. Een groot verschil met het zeeklimaat is de droge lucht. Regen valt vaak ’s nachts.

Het aantal zonuren in Hongarije is geweldig; gemiddeld 2200 en dat is twee keer zoveel als in Nederland of België. Daarbij regent het er de helft minder. De temperatuur kan in de zomer oplopen tot 35 graden.

Facebook