In de omgeving

Nationaal park Balaton-hoogland

Nationaal park Balaton-hoogland is een nationaal park in Hongarije aan de zuidwest-zijde van het Balaton. Het park werd opgericht in 1997 en is 56 997 hectare groot. Het landschap bestaat onder andere uit basalthellingen van uitgedoofde vulkanen. Het bestaat uit zes beschermde gebieden: Kis-Balaton, de Keszthely-heuvels, het Tapolca-bekken, het Káli-bekken, het Pécsely-bekken en het Tihany-schiereiland. Kis-Balaton is een drasland met rietvelden waarin 250 vogelsoorten voorkomen. Kis-Balaton wordt beschermd door de Conventie van Ramsar. De beboste Keszthely-heuvels bestaan uit dolomiet en bevatten veel grotten. Het Tapolca-bekken, het Káli-bekken en het Pécsely-bekken worden gevormd door basalthellingen van uitgedoofde vulkanen met bossen, karstverschijnselen en rotsformaties zoals de Stenen Poort van Badacsony en de basaltorgels van de Szentgyörgy-heuvel. Op het Tihany-schiereiland liggen bossen, meertjes en oude geisermonden.

Szépkilátó

The view is fantastic: on the left, mountains of the Tapolca-basin: Badacsony, Saint-George-hill, Csobánc, Gulács, Tóti-mountain, Haláp, Somló, Lesser-Somló & Ság-hill. The mountain range marked by the once-existing volcanic activity surround the Eastern part of the bay. This scenery is enriched by the castle of Szigliget. On the left, in front of the mountains is the reconstruced walls of the castle, which inject a bit of history to the landscape. balatongyorok.hu/szepkilato/


De grot van Tapolca

Tapolca, zo’n 20 min. vanaf Balatongyörök , ligt in de Tapolca-bekken en is omgeven door veertien mutsvormige, met wijngaarden overdekte basaltheuvels. Tapolca is bekend om zijn geologische wonder, de Tavas grot. website

Hier kun je met een roeiboot doorheen varen om zo de onderaardse wereld te verkennen. De grot is pas in 1903 ontdekt. De temperatuur is constant 20 ºC en de luchtvochtigheid is er bijna 100%. Het plaatselijke ziekenhuis gebruikt dit als geneeskrachtig water voor mensen met luchtweginfecties.  

De wijk rond de molenvijver met schilderachtige huizen en de 200 jaar oude molen zijn zeker de moeite waard. Bekijk de Facebookpagina.

De burcht van Sümeg met ruiterspelen

Op de weg van Balatongyörök (weg nr.71-84) naar Sümeg vind je de burcht. Al vanuit de verte ziet u de grote burcht die op de heuvel staat. Hier worden in de zomer dagelijks ruiterspelen georganiseerd in authentieke kledij. Leuk om vanuit uw vakantiewoning een keer te bezoeken. Ook het dorpje is een mooie bezienswaardigheid: een echt Hongaars dorp met onder andere nog de oude abc-winkel uit het communistische tijdperk. Bekijk de link.

Keszthely, hoofdstad van Balaton

Keszthely is de culturele hoofdstad van het Balatonmeer, een oude stad van 30.000 inwoners. Het was al in de Romeinse tijd een belangrijk handelscentrum. Het bekendste monument is het Festetics-kasteel. Met zijn barokke torens, elegante poort en 101 vertrekken is dit het op twee na grootste kasteel van Hongarije. Door de eeuwen heen is de aanwezigheid van een van de rijkste families uit de Hongaarse aristocratie, de familie Festetics, bepalend geweest voor de ontwikkeling van Kestzthely. Website

Gyenesdiás

Gyenesdiás is een van de populaire badplaatsen aan de noordelijke oever van het Balatonmeer. Gyenesdiás heeft onder andere twee mooie stranden met vele mogelijkheden tot ontspanning. Zo zijn er een speeltuin met glijbaan, natuurlijk zwembad, sportkampioenschappen, beachvolleybal met tribunes en verlichting, minidisco en is er kinderanimatie. Verder zijn er toegang tot het internet, verhuurstations, restaurants en kunt u er gratis parkeren.

Naast zwemmen in het Balatonmeer kunt u er wandelen in het ongerepte Balatongyörök gebergte, fietsen op wegen of fietspaden, zeilen, vissen, kleiduivenschieten, paardrijden, bowlen, squashen, biljarten, tennissen etc. en bezoekerscentrum House of Nature, in Gyenesdiás bezoeken, en dan is er ook nog het avonturenpark voor de vakantieganger die wel van wat actie houdt.

Hévíz, de gezellige stad met thermaalbad

Op 15 km. van het Balatongyörök vindt u de stad Hévíz. Hévíz staat bekend als het centrum van het kuurtoerisme met het grootste thermaalmeer van Hongarije. Het unieke warm-watermeer lokt ieder jaar honderduizend bezoekers. Er is een redelijk modern winkelaanbod met gezellige terrasjes en restaurants. Een bezoek aan de gezellige wijk Egregy is zeer de moeite waard. Met wijnproeflokalen, terrassen en het prachtige uitzicht op het dal en de heuvels die met wijngaarden bedekt zijn.

Badacsony en haar wijngebied

Badacsony ligt 15 min. vanaf Balatongyörök en is een bekende en gezellige badplaats. Het heeft veel bekende wijnkelders en proeflokalen rondom de heuvel. Een heuvel, die de vorm heeft van een doodskist en daardoor in de verre omtrek te herkennen is.  Het is een 436 meter hoge uitgedoofde vulkaan.

De kenners en de liefhebbers van wijn zouden er in elk geval een reisje naar moeten plannen. Men wordt er opgewacht door een bijzonder scala aan goede wijnen. Van de druiven maakten de Pauliner monniken al eeuwenlang de voortreffelijke en beroemde wijnen van Badacsony.

Wat zeker een bezoek waard is, zijn de mooie, ongeveer 200 jaar oude wijnkelders en het museum voor Balaton-literatuur. In het populaire wijnrestaurant in het barokke Kisfaludy-huis leert men dan om van de uitstekende drank van de monniken te gaan houden. De wijnen afkomstig uit Badacsony zijn vurig, rijk aan smaak en van edel zuur. In de zomer is het er gezellig druk met toeristen.

Bezoek bijvoorbeeld de volgende wijnkelders (borpince):  Imre borpince en Rózsakő borpince. Voor meer informatie over wijnen rondom het Balatonmeer: De wijngebieden van het Balatonmeer.

Tihany

Het dorp Tihany ligt in Hongarije op het gelijknamige Tihany-schiereiland in het noordelijk gedeelte van het Balatonmeer. Tihany ligt op 7 km ten zuidwesten van Balatonfüred. Het schiereiland en het dorp heten beide Tihany. Naar links gaat de smalle weg tussen populieren


Van herfst tot lente
 Wat te doen in Tihany? Tihany is de meest spectaculaire plaats van het Balatonmeer. Het schiereiland strekt zich diep uit in het Balatonmeer en biedt vanaf elk punt een heel bijzonder uitzicht. De bekendheid van Tihany is gebaseerd op zijn natuurlijke en historische bezienswaardigheden. De rust en stilte biedt een echt toevluchtsoord voor wie naar ontspanning verlangt. In minachting van het belangrijke toerisme, bewaart tradities tot op de dag van vandaag, met behoud van het unieke en zeldzame karakter. Het aanbod is divers: recreanten, wandelaars en geïnteresseerden in geschiedenis en cultuur kunnen hier bijzondere scènes en programma’s vinden. website

Balatonfüred

Balatonfüred ligt 50 min. van Balatongyörök en is een badplaats in Hongarije, hoofdplaats van het district Balatonfüred, gelegen aan de noordoostelijke zijde van het Balatonmeer. De stad heeft ongeveer 13.300 inwoners en ligt op 18 km ten zuiden van Veszprém in het gelijknamige comitaat en op 15 km van het eveneens zuidelijk gelegen Csopak Balatonfüred heeft een mooie promenade en een strandbad. website

Facebook